Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien jännittävä tulevaisuus

Aurinkopaneelien jännittävä tulevaisuus

Ulkona liikkuessa tärkeästä laitteesta loppuu akku, laturi on kotona, eikä lähimmästä pistorasiasta ole tietoa. Entä jos kännykän voisikin ladata vain taskuun sujauttamalla tai jos kuulokkeet latautuisivat aurinkoenergialla? Suunnataan katse hetkeksi tulevaisuuteen, jossa kännykän voi oikeasti ladata takin taskussa? Se on ehkä lähempänä, kuin tulisi ajatelleeksi.

Älykankaassa on satoja huomaamattomia minipaneeleita

Tutkijat Trentin yliopistossa Nottinghamissa ovat keksineet, miten pieniä aurinkopaneeleita voidaan hyödyntää kankaissa ja vaatteissa. Älyvaatteet voidaan valmistaa langasta, jossa on muutaman millimetrin kokoisia aurinkopaneeleita - siis niin pieniä, ettei niitä katsoessa erota. Viiden senttimetrin kokoiseen kangaspalaan mahtuu 200 minipaneelia, jotka voivat varastoida aurinkoenergiaa. Tutkijoiden mukaan 2000 paneelia riittää älypuhelimen lataamiseen. Sen tutkijat ovat onnistuneet todistamaan lataamalla kankaan avulla sekä älypuhelimen että älykellon.

Ympäristöystävällinen ja pesunkestävä ratkaisu

Langasta valmistetut vaatteet eivät tutkijoiden mukaan tunnu päällä epämukavilta, sillä paneelit ovat niin pieniä, ettei niitä tunne lainkaan. Paneelit on myös suojattu resiinillä, jolloin älyvaatteet kestävät tavallisen vesipesun. Vaikka teknologia ja langattomuus kehittyvätkin hurjalla vauhdilla, ollaan edelleen totuttu siihen, että laitteet pitää lopulta kytkeä virtalähteeseen. Varaavat vaatteet voivat olla lähitulevaisuudessa paitsi käytännöllinen myös ympäristöystävällinen ratkaisu, sillä energia tulee suoraan auringosta.

Energiaa laitteisiin suoraan auringosta

Aurinkopaneeleita voidaan käyttää myös muiden kulumisen ja taipumisen kestävien tuotteiden valmistamiseen. Ruotsalainen teknologiayritys Exeger valmistaa itsensä varaavaa pienelektroniikkaa, kuten esimerkiksi langattomia kuulokkeita, joiden pääpannassa on paneeleita. Kuulokkeet latautuvat käytössä aina, kun ne saavat valoa, jolloin niitä ei tarvitse koskaan kytkeä virtalähteeseen.

Monikäyttöiset paneelit osana kestävämpää sähkönkulutusta

Ehkä jo muutaman vuoden päästä ympäristöystävällinen sähkö, ja sen tuottaminen, saattaisi tarkoittaa, että paitsi asennetaan aurinkopaneelit kotiin, ne kulkisivat päällämme paikasta toiseen. Varaavat vaatteet ja paneeleja hyödyntävä pienelektroniikka ovat tällä hetkellä pieni osa tulevaisuuden energiaratkaisuja, mutta niiden valmistus, saatavuus ja käyttö voivat yleistyä tulevina vuosina. Hyödyt ovat selkeät: laitteiden käytettävyys paranisi, ja mitä useammin teknologiaa hyödynnettäisiin sitä kestävämpää ja ekologisempaa sähkönkulutuksesta tulisi.

Lähteet:

  • https://exeger.com
  • https://teknavi.fi/elektroniikka/reima-tuo-markkinoille-maailman-ensimmaiset-lasten-alyvaatteet
  • https://fi.wikipedia.org/wiki/Puettava_tietokone
  • https://www.digitaltrends.com/mobile/clothes-textiles-solar-panels/

Pienennä sähkölaskuasi aurinkoenergialla

Testaa kattosi soveltuvuus aurinkosähkön tuotantoon ja kilpailuta aurinkopaneelit kauttamme.