Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelilaskuri avuksi

Aurinkopaneelilaskuri avuksi

Miten lämmitysmuoto vaikuttaa taloyhtiön aurinkopaneelihankintoihin? – Ota laskuri apuun!

Taloyhtiön aurinkosähkölaskuri kertoo, minkä kokoisella ja hintaisella aurinkovoimalalla on paras takaisinmaksuaika ja kuinka paljon taloyhtiö ja sen asukkaat voivat säästää sähkölaskuissa.

Taloyhtiöt ovat erilaisia, mutta teimme vertailevat laskelmat kahdelle Etelä-Suomen kerrostaloyhtiölle, jotta voimme havainnollistaa laskurin antamia tuloksia ja sitä, kuinka taloyhtiön lämmitysmuoto niihin vaikuttaa.

Kaukolämpöä käyttävä taloyhtiö

Taloyhtiö A on keskikokokoinen, kaukolämpöön liitetty 29 asunnon taloyhtiö. Kiinteistösähköön kuluu vuodessa 23 000 kWh, ja huoneistot kuluttavat yhteensä 64 000 kWh. Optimaalinen aurinkovoimala on aurinkosähkölaskurin mukaan kooltaan 20 kWp, ja siihen investoidulle noin 19 000–26 000 eurolle saadaan 14 vuoden takaisinmaksuaika.

Maalämpöä käyttävä taloyhtiö

Taloyhtiö B on siirtynyt maalämpöön, mikä lisää kiinteistösähkön kulutusta huomattavasti. Aurinkosähkö täydentää loistavasti maalämpöä ja myös muita lämpöpumpputekniikoita. Taloyhtiössä on 34 huoneistoa, ja kiinteistösähköön kuluu vuodessa 207 000 kWh, ja huoneistot kuluttavat yhteensä 68 000 kWh. Aurinkosähkölaskurin mukaan optimikokoinen aurinkovoimala on 40 kWp, ja siihen investoiduille 35 000–48 000 eurolle saadaan 12 vuoden takaisinmaksuaika.

Takaisinmaksuaika lyhenee aurinkovoimalan optimikoon kasvaessa

Takaisinmaksuaika on sitä lyhyempi, mitä isompi taloyhtiö on kyseessä sekä mitä sähköintensiivisempi talon lämmitysmuoto on. Eteläisessä Suomessa takaisinmaksuaika on yleensä muutaman vuoden lyhyempi kuin esimerkiksi Koillismaalla.

Eteläisen Suomen kaukolämpöön liitetty taloyhtiö voi päästä noin 10–15 vuoden takaisinmaksuaikaan. Lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävissä isoissa taloyhtiöissä jopa alle 10 vuoden takaisinmaksuaika voi olla mahdollinen, jos aurinkopaneelit saadaan suunnattua etelään ja sopiva kallistuskulma otetaan huomioon.

Taloyhtiöiden on ollut mahdollista tuottaa aurinkoenergiaa myös sen asukkaille vuoden 2021 alusta alkaen. Tämä on onnistunut, kun taloyhtiö on perustanut aurinkoyhteisön eli aurinkoenergiaa hyödyntävän energiayhteisön.

Klikkaa tästä aurinkosähkölaskuriin!