Aurinkopaneelit

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Reilun 150 miljoonan kilometrin päästä tulee käytännössä loputtomasti ilmaista sähköä. Mutta miten säteet muuttuvat sähköksi?

Useimpien suomalaisten ensikosketus aurinkoenergiaan löytyy taskulaskimen yläkulmasta. Tumman kalvon päällystämä kenno tekee ihmeitä: sen ansiosta laite ynnää, vähentää, kertoo ja jakaa ilman paristoja.

Monella seuraava kosketus liittyy aurinkopaneeleihin, joiden menekki kasvaa nyt ympäristö- ja taloussyistä. Mutta miten auringon säteilyenergia muuttuu sähköksi?

Aurinkopaneeli on koottu yleensä piikennoista. Niiden hyötysuhde on noin 10–20 %. Luku kertoo, miten suuren osan kenno muuttaa auringon säteilystä sähköenergiaksi. Piikennot valmistetaan yksi- tai monikiteisestä piistä.

Pii on puolijohde, mikä tarkoittaa, että se päästää lävitseen sähköä. Tämä on ratkaisevaa: auringon säteilyn sisältämien fotonien energia irrottaa piikennojen elektroneja, jolloin muodostuu elektroniaukkopareja. Kennon sisäisessä sähkökentässä elektronit kulkeutuvat negatiiviselle elektrodille ja aukot positiiviselle. Kuorma kytketään elektrodien välille johtimilla. Näin syntyy virtapiiri, jonka läpi elektronit kulkevat, ja sitä myöten sähkövirtaa.

Aurinkopaneeli koostuu useammasta sarjaan kytketystä kennosta. Näin tehdään, jotta paneelista saadaan haluttu ulostuloteho.

Paneelin tehoon vaikuttaa auringon säteilyn intensiteetti, eli teho pinta-alaa kohden., paneelin suunta, kulma ja lämpötila. Optimaalisen tuoton saa asentamalla paneelit etelän suuntaan 42 asteen kulmassa. Kaikenlaiset varjot – puiden ja rakennusten – haittaavat aurinkosähkön tuottoa. Suomen toisinaan viileät kesät sopivat hyvin paneeleille, sillä viileä paneeli tuottaa paremmin kuin lämmin. Tämä johtuu puolijohteen ominaisuuksista.

Paneelien lisäksi tarvitaan myös invertteri, joka muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasajännitteen kiinteistössä käytettäväksi vaihtojännitteeksi.

Monimutkaisen kuuloisesta prosessista huolimatta aurinkosähkön tuotanto on käytännössä yksinkertaista.

Kaikista helpoimmalla pääsee, kun antaa ammattilaisten asentaa aurinkopaneelit. Paneelit voi kilpailuttaa mukavasti Virtane-palvelussa.

Pienennä sähkölaskuasi aurinkoenergialla

Testaa kattosi soveltuvuus aurinkosähkön tuotantoon ja kilpailuta aurinkopaneelit kauttamme.