Aurinkopaneelit

Puhtain mökkisähkö tulee taivaalta

Puhtain mökkisähkö tulee taivaalta

Mikä neuvoksi, kun mökille pitäisi saada kahvinkeitin, mikroaaltouuni tai televisio, mutta sähkölinjoja ei ole rakennettu? Aurinkopaneelit, tietenkin. Tavallisten omakotitalojen lisäksi myös vapaa-ajan asuntojen aurinkopaneelit yleistyvät nyt vauhdikkaasti.

Kävelykierros missä tahansa siirtolapuutarhassa osoittaa, että aurinkopaneelit ovat tulleet tavan ihmisten ulottuville. Sähköttömiä – kuten toki sähköverkon piirissäkin olevia – mökkejä tehdään energiaomavaraisiksi innolla.

Kesällä sopii kerätä energiaa

Jos mökin käyttö rajoittuu valoisaan vuodenaikaan, aurinkopaneelit riittävät hyvinkin pienten sähkölaitteiden käyttöön. Etelä-Suomessa syntyy nimittäin yhtä hyvin aurinkosähköä kuin Pohjois-Saksassa.

Suvipäivien pituus lisää tuottoa entisestään. Niinpä kahvit keittyvät ja ruoat pysyvät kylminä auringon voimalla. Jopa Allsång på Skansen tuntuu entistä aurinkoisemmalta, kun signaalia käsitellään ja laulu helkkyy puhtaalla sähköllä.

Ennen kuin lähdet paneeliostoksille, tarkista vielä nämä:

1Mökin ympäristö. Korkeat puut ja varjot vähentävät aurinkopaneelien tuottoa. Paras tuotto syntyy, jos voit suunnata paneelit esteettä etelään noin 45 asteen kulmassa.

2Katon malli ja kunto. Paras vaihtoehto on asentaa paneelit lappeen suuntaisesti. Tasakatolle joudutaan yleensä asentamaan telineet, mikä saattaa heikentää tuoton lisäksi myös maisemia. Paneelit voi asentaa telineillä myös mökin seinustalle tai jopa tasamaalle, jos ne eivät sovi katolle.

3Sähkön kulutus. Jos tarvitset mökillä esimerkiksi pakastinta, pesukonetta tai muita runsaasti energiaa kuluttavia laitteita, sähköverkkoon liittyminen voi sittenkin kannattaa.

4Tulevaisuus. Paneelien takaisinmaksuaika on käytöstä riippuen 10–20 vuotta. Hiljaa hyvä tulee. Paneelit myös tavallisesti lisäävät mökin jälleenmyyntiarvoa.

Jos päädyt hankkimaan paneelit, älä suotta maksa liikaa. Voit kilpailuttaa asennetut aurinkopaneelit vaivatta osoitteessa virtane.fi

Pienennä sähkölaskuasi aurinkoenergialla

Testaa kattosi soveltuvuus aurinkosähkön tuotantoon ja kilpailuta aurinkopaneelit kauttamme.