Aurinkopaneelit

Haaveissa alkaa tuottaa aurinkoenergiaa mökillä? Ota nämä asiat huomioon

Haaveissa alkaa tuottaa aurinkoenergiaa mökillä? Ota nämä asiat huomioon

Oletko harkinnut aurinkopaneelien asentamisesta kesämökin katolle? Asia kannattaa ottaa työn alle heti, sillä kevään tulessa moni alkaa tehdä paneelitilauksia ensi kesäksi.

Haaveissa alkaa tuottaa aurinkoenergiaa mökillä? Ota nämä asiat huomioon

Oletko harkinnut aurinkopaneelien asentamisesta kesämökin katolle? Asia kannattaa ottaa työn alle heti, sillä kevään tulessa moni alkaa tehdä paneelitilauksia ensi kesäksi.

Ensimmäinen askel kohti aurinkopaneelien asentamista on varmistaa olemassa olevan sähköliittymän kapasiteetti. Kuinka paljon mökillä kuluu sähköä, tarvitseeko sähköautoa ladata?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, myös aurinkopaneelikaupoilla

Sähköliittymän koko vaikuttaa siihen, kuinka suuren aurinkovoimalan verkkoon voi kytkeä. Jos tässä kohtaa pään päälle muodostuu suuri kysymysmerkki, kannattaa Carunan verkkoalueella mökkeilevien suunnata Caruna Plus -palveluun, mutta tarpeen vaatiessa myös sähköurakoitsija voi auttaa asian selvittelyssä.

Aurinkovoimalaa hankittaessa tulee tarkastella kiinteistön pohjakuormaa eli kiinteistösähkön kulutusta. Paneelien määrä mitoitetaan tämän luvun mukaan. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, mihin vuoden- ja kellonaikoihin aurinkoenergiaa tuotetaan ja käytetään eli milloin mökillä on tarvetta sähkölle. Näin aurinkopaneelien tuottamasta energiasta saadaan mahdollisimman suuri osa hyödynnettyä omassa sähkönkulutuksessa.

Huomioon tulee ottaa myös mökin varustelu eli löytyykö sieltä paljon energiaa kuluttavia laitteita kuten pakastin, pesukone tai vaikkapa sähköauto, joka vaati lataamista. Sähköauton suhteen kannattaa myös huomioida, että millaisia matkoja mökiltä liikkuu ja millainen latauspistoke autoa varten kannattaa hankkia.

Aurinkopaneelien tuottama sähkö on kaikkein kustannustehokkainta käyttää itse. Siksi kannattaa myös ottaa käyttöön kuormanohjaus, jolla voi ohjata esimerkiksi sähköauton latauksen päälle aurinkoisina tunteina.

Voiko aurinkopaneelit asentaa myös sellaiselle mökille, jossa ei ole sähköjä?

Aurinkopaneeleiden asentaminen onnistuu myös sähköttömälle mökille, mutta koska aiempaa dataa kulutuksesta ei ole, tulee sähköntarve arvioida hieman tarkemmin. Jos tuntikohtaisia tietoja ei ole mahdollista saada, voi järjestelmän asentaja arvioida kohteen kulutustason. Tärkeää on tietää sähkölaitteiden määrä, niiden käyttämä teho sekä se, kuinka paljon niitä käytetään päivän aikana. Näiden avulla saadaan laskettua sähköenergian tarve.

Kuten sähköistetyllä mökilläkin, huomioon tulee myös ottaa käyttökuukaudet eli milloin mökillä vietetään eniten aikaa – eli ollaanko mökillä vain kesäisin vai myös esimerkiksi satunnaisia viikonloppuja kesäkuukausien ulkopuolella.

Jos mökillä ei ole akustoa tai aggregaattia vaan ainoastaan aurinkopaneelit, tulee tuotettu aurinkosähkö käyttää samaan aikaan kun sitä tuotetaan. Akuston tai aggregaatin löytyessä, voidaan paneelit mitoittaa mökille lähes samalla tavalla kuin sähköistetylläkin mökillä – mutta asiasta kannatta aina konsultoida sähköurakoitsijaa.

Pienennä sähkölaskuasi aurinkoenergialla

Testaa kattosi soveltuvuus aurinkosähkön tuotantoon ja kilpailuta aurinkopaneelit kauttamme.