Sähköautoilu

Kilpa-ajoa ilman ärjyviä moottoreita

Kilpa-ajoa ilman ärjyviä moottoreita

Sähköautourheilu laajenee uusilla sarjoilla tänä vuonna. Aika näyttää, onko siitä haastamaan turboahdettuja serkkujaan.

Noin 120 vuotta sitten sähköautot rikkoivat nopeusennätyksiä. Belgialainen sähköauto Le Jamais Contente – karkeasti suomennettuna 'Ei koskaan tyytyväinen' – rikkoi ensimmäisenä autona sadan kilometrin tuntinopeuden vuonna 1899.

Sittemmin polttomoottoriautot kiilasivat ohi, ja sähköautot unohtuivat. Kilpa-ajamiseen liitetyillä mielikuvilla on vuosikymmenten saatossa myyty valtavat määrät autoja, bensiiniä, voiteluaineita sekä oheistarvikkeita.

Nyt kilpa-ajaminen uudistuu muun maailman mukana. Kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n Formula E -sarjan kilpailut alkoivat syksyllä 2014. Se on ensimmäinen pelkästään sähköautoilla ajettu kilpasarja.

Formula E:n tavoitteena on tehdä sähköautoilua tykö, pienentää hiilijalanjälkeä ja osallistua sähköautotekniikan kehitykseen. Toisin kuin esimerkiksi Formula ykkösiä, sähköformuloita ajetaan lähinnä katuradoilla.

Kuten muussakin urheilussa, myös Formula E:n suhdetoiminta on vilkasta. Osakilpailujen kaupunkeihin pyritään esimerkiksi rakennuttamaan sähköautojen latauspisteitä.

Sähköä sorateille

Formula E:n taustavoimana häärinyt Alejandro Agag pyrkii sähköistämään myös ralliautoilua. Suunnitelmana on aloittaa Extreme E -niminen offroad-kisa vuonna 2021.

Extreme E:tä ei sovi sekoittaa niin ikään sähköiseen Projekt E -hankkeeseen. Projekt E -kisoja ajetaan muutamien FIA World Rallycross Championship -tapahtumien yhteydessä vuonna 2020. E-kirjaimen ryöstöviljely jatkuu niin ikään vuonna 2020 käynnistyvässä ETCR-luokassa. Sähkömoottoripyörien MotoE-sarjassa kisaa ensi kaudella myös suomalainen Niki Tuuli.

Satunnaisen penkkiurheilijan kannalta E-yhdistelmät ja suunnitelmat tuntuvat jäsentymättömiltä. Myöskään Internetistä ei löydy hankkeista selkokielistä tietoa. Hieman yllättäen Volkswagen ilmoitti kuitenkin syksyllä 2019, että se luopuu polttomoottorilla toimivien kilpa-autojen kehittämisestä ja panostaa sähköautourheiluun. Yhdysvalloissa jopa Nascar-sarjaan ollaan tuomassa hybridiautoja.

Nähtäväksi jää, löytääkö formula- ja rallikansa sähköisten ja hiljaisten kilpa-autojen maailmaa. Jos ei, alalle elintärkeän sponsoroinnin myötä hyytyy myös puhtaampi autourheilu.

Löydä itsellesi sopivin sähköauton latauslaite

Tutustu kattavaan valikoimaan ja kilpailuta kauttamme sähköauton latauslaite omakotitaloon tai kokonaisratkaisu taloyhtiöön.