Sähköautoilu

Kolmen pysähdyksen taktiikka – sähköautolla Helsingistä Rovaniemelle

Kolmen pysähdyksen taktiikka – sähköautolla Helsingistä Rovaniemelle

Sähköautojen akut kasvavat tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä myytävissä tavallisissa sähköautoissa toimintamatka tai kantama on 300–400 kilometriä. Niillä ei siis vielä pääse kovin pitkiä matkoja ilman lataamista.

Miten matka sitten taittuu vaikkapa Helsingistä Rovaniemelle?

Pidemmillä sähköautomatkoilla avain on ennakointi. Esimerkkiperheemme lähtee matkaan Helsingin Käpylästä ja ajaa Huyndai Konalla, jossa on 64 kilowattitunnin akku ja noin 400 kilometrin kantama. Auton akku on ladattu työpaikan hallissa ja kuljettajat ovat tutustuneet reittiin sekä latausmahdollisuuksiin etukäteen. Matka kulkee E75-tietä pitkin.

Ensimmäinen luonteva latauspaikka on noin 280 kilometrin ajon jälkeen Jyväskylässä. Mainion Latauskartta.fi -sivun mukaan ”Suomen Ateenasta” löytyy toistakymmentä latauspistettä. Yliopistokaupungin kävijä voi tutustua muun muassa Alvar Aallon arkkitehtuuriin.

Toinen välipysähdys voidaan hoitaa esimerkiksi Kärsämäellä, jonne on Jyväskylästä noin 215 kilometriä matkaa. Kahvien jälkeen akussa on tarpeeksi puhtia Ouluun asti. Oulussa akku ladataan kolmannen kerran; tähän kannattaa varata reilumpi noin 45 minuutin ruokailu.

Noin 220 kilometrin loppumatka Oulusta Rovaniemelle sujuu mukavasti täydellä akulla ja vatsalla. Rovaniemen latauspisteet ovat keskusta-alueella. Vaikka Kemijoen tukki ei enää ui, suositusta matkailukaupungista löytyy yhä poronkäristyksestään kuulu hotelli Pohjanhovi sekä useita uusia majoitusliikkeitä.

Sähköautoilijan muistilista pidemmille taipaleille

  • 1) Lataa akku täyteen kotona tai työpaikalla
  • 2) Tutustu reittiin sekä sen latauspisteisiin etukäteen
  • 3) Käytä 50 kW-pikalatausta, jos mahdollista
  • 4) Älä kokeile onneasi vaan lataa akkuun ajoissa lisää varausta

Lataustolppa kotipihaan?

Sähköautojen latausverkosto kasvaa autokannan mukana. Jos suunnittelet sähköauton hankkimista tai sinulla on jo sellainen, oma latauspiste kotipihassa on suositeltava investointi. Se tekee kodista tai taloyhtiöstä tulevaisuuden liikenteen kanssa yhteensopivan.

Lataustolpan hankinnan omalle pihalle voi kilpailuttaa helposti Virtane-palvelussa.

Löydä itsellesi sopivin sähköauton latauslaite

Tutustu kattavaan valikoimaan ja kilpailuta kauttamme sähköauton latauslaite omakotitaloon tai kokonaisratkaisu taloyhtiöön.