Sähköautoilu

Kuinka kauan kestää ladata sähköauto?

Kuinka kauan kestää ladata sähköauto?

Kuinka kauan kestää ladata sähköauto?

Polttomoottorista sähköön siirtyessä mielen päällä on, että miten auton akun lataaminen vertautuu tankkaamiseen? Viekö sähköauton lataus arjessa paljon aikaa?

Oman latausrytmin löytyminen riippuu paljon kuskin arjesta. Toiset lataavat auton aina kotipihassa tai taloyhtiön parkkipaikalla, toisilla taas ensisijainen latauspaikka on esimerkiksi toimisto. Näiden vaihtoehtojen rinnalla tarjolla on vielä julkisia latauspisteitä. Paikasta huolimatta latauksen nopeuteen vaikuttaa pistoke, jolla autoa ladataan.

Pääsääntöisesti on olemassa viisi erilaista tapaa ladata sähköauto ja oma tapa kannattaa valikoida omien liikkumistarpeiden mukaan. Jopa 90 % latauksesta suoritetaan siellä, missä auto seisoo pysäköitynä pisimmän ajan. Useimmille se on kotona tai työpaikalla.

Pitkillä matkoilla on mahdollista hyödyntää kattavaa julkista pikalatausverkostoa, mutta latauspaikka kannattaa suunnitella aina etukäteen.

Nopeinten sähköauto latautuu pikalatausasemilla

Lataustehot vaihtelevat sen mukaan mitä latauspaikan sähköliittymä ja talon sisäinen verkko antavat myöten. Nopeimmat laturit löytyvät julkisilta latauspaikoilta, joissa niin sanotuilla hyperlatureilla (CCS COMBO) latausnopeus on jopa 600 kilometriä tunnissa. Hyperlatureita (teholtaan yli 150 kW) ei vielä ole Suomessa montaa, joten yleisin niin sanottu pikalaturi on 50 kW-tehoinen CCS- tai Chademo-pistoke, joka lataa jopa 315 kilometriä tunnissa.

Pikalatausmahdollisuus on kuitenkin monille kotona tai työpaikoilla turha pitkän parkkeerausajan vuoksi. Jos kodin sähköverkon kapasiteetti kestää, voi kotiin asentaa Type 2 -pistokkeen, joka lataa autoa noin 20-110 kilometriä tunnissa. Type 2 -laturi löytyy myös useilta julkisilta latauspisteiltä.

Jos autoa seisottaa parkissa pitkän aikaa, onnistuu lataus myös 3-vaihepistorasialla tai ”ihan tavallisella” Schuko-pistorasialla. 3-vaihepistorasiassa tunnissa sähköautoa saa ladattua noin 20-60 kilometriä ja Schukossa noin 10 kilometriä tunnissa. Ennen latausta on tärkeä tarkistaa pistorasian ja sisäisen verkon kunto sekä latauskaapelin yhteensopivuus sähköjärjestelmän kanssa.

Sähköauton latausvaihtoehdot

Katso sähköauton latausvaihtoehdot tästä.

Löydä itsellesi sopivin sähköauton latauslaite

Tutustu kattavaan valikoimaan ja kilpailuta kauttamme sähköauton latauslaite omakotitaloon tai kokonaisratkaisu taloyhtiöön.