Sähköautoilu

Mars-mönkijät liikkuvat aurinkopaneelien voimalla

Mars-mönkijät liikkuvat aurinkopaneelien voimalla

Sähköautot ovat Suomessa ja muualla maailmassa kasvattaneet suosiotaan ja tulleet osaksi autoilun nykyaikaista historiaa, mutta Marsissa sähköauto on ollut aina suosituin tapa kulkea. Mars-mönkijäksi kutsutut aurinkopaneelien voimalla liikkuvat tutkimusrobotit ovat lähettäneet tietoa avaruudesta maankamaralle vuosituhannen vaihtumisesta asti.

Mars-mönkijöiden suunniteltiin alunperin tutkivan planeettaa noin sadan päivän ajan, mutta mönkijöiden tutkimusmatkat ylittivät kestossaan kaikkien oletukset. Vuonna 2004 Nasan Spirit-mönkijä laskeutui onnistuneesti planeetalle. Pian sen laskeutumisesta sen seuraksi saapui Opportunity-mönkijä, jonka tutkimusmatka kesti melkein viisitoista vuotta.

Mönkijät liikkuvat hurjissa olosuhteissa: jatkuvaa sähköautoilua talvella

Jos sähköautoilu talvella maankamaralla mietityttää, kannattaa miettiä Marsin ajo-olosuhteita: planeetan ympärivuotinen keskilämpötila on -55 astetta. Lisäksi planeettaa piiskaavat toistuvat hiekkamyrskyt ja lähimmälle huoltoasemalle on matkaa hieman yli 278 miljoonaa kilometriä. Olosuhteista huolimatta mönkijät liikkuivat aurinkopaneelien voimalla vuosia. Planeetan pyörretuulet myös poistivat useaan otteeseen sekä Spiritin että Opportunityn aurinkopaneleeilta tuulen puhaltaman pölyn, jolloin ne saivat kerättyä uutta virtaa tutkimustaan varten.

Marsissa sähköauton lataus onnistuu aurinkopaneelien voimalla, ja mönkijöiden onneksi auringonvaloa planeetalla on riittämiin. Mönkijöiden matkat tyssäsivätkin lopulta planeetalla pöllyävään hiekkaan. Spirit tutki Marsia kuusi vuotta, kunnes sen renkaat jäivät hiekkaan jumiin. Opportunityn matka tuli päätökseen, kun planeetalla riehunut hiekkamyrsky peitti sen aurinkopaneelit vielä viimeisen ja lopullisen kerran pölyllä.

Marsilla valmistaudutaan pian miehitettyä tutkimusmatkaa varten

Tällä hetkellä Marsia tutkii sinne vuonna 2012 saapunut Curiosity-mönkijä, joka on raportoinut Nasalle planeetan vaihtelevista metaanilukemista, sekä ottanut lukuisia kuvia planeetasta, maapallosta ja muutaman kuvan myös itsestään. Curiosityn selfiet on vastaanotettu suurella suosiolla - ne ovat inhimillisin asia, mitä satojen kilometrien päässä tiedetään harrastettavan.

Seuraavan mönkijän matkan kohti Marsia odotetaan käynnistyvän heinäkuussa 2020. Nasa esitteli uuden mönkijän joulukuussa 2019, ja kertoi, että sen on tarkoitus valmistella miehitettyä tutkimusmatkaa. Mönkijässä on laitteisto, jonka avulla Marsissa voidaan valmistaa happea. Happea on tarkoitus käyttää vielä jonain päivänä hengittämiseen ja polttoaineena miehitetyllä kotimatkalla.

Lähteet:

  • https://yle.fi/uutiset/3-10385673
  • https://yle.fi/uutiset/3-6239912
  • https://yle.fi/uutiset/3-11136354
  • https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005769058.html
  • https://mars.nasa.gov/mer/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_rover

Löydä itsellesi sopivin sähköauton latauslaite

Tutustu kattavaan valikoimaan ja kilpailuta kauttamme sähköauton latauslaite omakotitaloon tai kokonaisratkaisu taloyhtiöön.