Sähköpöhinää

Suomalaisia keksintöjä ja keksijöitä: saunavaunu

Suomalaisia keksintöjä ja keksijöitä: saunavaunu

Suomalaiset ovat keksineet esimerkiksi tekstiviestit, sykemittarin ja astiankuivauskaapin. Vaatimaton huomauttaisi, että nämä keksinnöt ovat jo muinaisjäänteitä. Kekseliäisyys kulkee kuitenkin vaatimattomuuden rinnalla nykypäivänäkin, ja siitä toimii todisteena vaikkapa saunavaunu.

Vaunuun mahtuu yllättävän monta saunojaa

Peräkärryn päälle rakennettu saunavaunu kulkee sinne, minne suomalainenkin kulkee. Kyseessä ei ole peräkärryllä vedettävä vativiritelmä, vaan näyttävä ja lämmittävä ratkaisu. Peräkärrysaunaan mahtuu oikea puukiuas ja kuudesta kahdeksaan saunojaa. Luksusvaunuihin mahtuu jopa kaksikymmentä saunojaa.

Pohjanmaalaiset opiskelijat mahdollisesti keksinnön takana

Saunavaunun syntytarinasta löytyy muutamia rippeitä sieltä täältä, mutta keksinnön takana ovat mitä todennäköisimmin olleet pohjanmaalaiset teekkarit. Kaksi opiskelijaa esittelivät saunavaunun eräässä tv-ohjelmassa kymmenisen vuotta sitten ja eräs pohjanmaalainen ainejärjestö kertoo rakentaneensa oman peräkärrysaunan samaisena vuonna. On hyvin mahdollista, että saunavaunun takana on yksi ja sama opiskelijajoukko, vaikka tälle päätelmälle ei löydykään täyttä varmuutta.

Pakkaa mukaan mökille ruuat, uimavaatteet ja sauna

Keksintö on sittemmin ottanut oman paikkansa kesämökkikulttuurissa, ja vaunuja voi sekä vuokrata että ostaa omaan käyttöön. Ja mikä parasta: saunaa voi siirtää paikasta toiseen. Tai siis täytyy siirtää. Saunavaunun omistaja ei tarvitse toistaiseksi rakennuslupaa, mikäli sauna vaihtaa tarpeeksi usein maisemaa. Vaunujen myyjät käyttävät rakkennusluvan vaihtoehtoisuutta myyntivalttina, mutta tosiasiassa kiinteät rakenteet, kuten paikoillaan seisova saunavaunut, tarvitsevat rakennusluvan. Tai vähintäänkin tiheän metsikön ja ymmärtäväiset naapurit.