Sähköpöhinää

Vapaa-ajan insinööri

Vapaa-ajan insinööri

Pertti ”Spede” Pasanen opiskeli valtiotieteitä ja teki työkseen viihdettä. Showmiehen sisällä asui kuitenkin selkeästi insinööri. Siitä kertoo myös patenttihakemusten määrä.

Erikoisiin keksijöihin liitetään populaarikulttuurissa usein erakon ja jopa neurootikon piirteitä.

Suomen ehkä tunnetuin keksijä, Pertti ”Spede” Pasanen (1930–2001) oli kaikkea muuta. Hän loi itse populaarikulttuuria ja esiintyi mielellään julkisuudessa.

Kuopiossa varttunutta Pasasta ajoi eteenpäin kova kilpailuvietti, joka oli nuoruudessa kanavoitunut jääkiekkoon ja muuhun urheiluun. Speden opintie Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Pasanen keskittyi kehittämään Savolaisen osakunnan viihdepuolta. Esimerkiksi Speden ideoimat fuksiaiset saavuttivat legendaarisen maineen.

Viihdemiehen polku kulki esiintymislavalta toiselle: lyseosta osakuntaan sekä radiosta elokuviin ja televisioon. Pasanen esiintyi myös Kansallisbaletissa Don Quijoten roolissa vuonna 1958, vaikkei tanssija ollutkaan.

Spede oli jo koululaisena tehnyt kemiallisia kokeita kotinsa kellarissa. Vaikka päivätyö olikin elokuva- ja televisioalalla, Pasanen jatkoi erilaisten kokeiden ja keksintöjen tekemistä läpi uransa. Speden ja hänen keksijätoverinsa Raimo Kaukisen suunnittelemat härvelit myös esiintyivät Speden elokuvissa. Esimerkiksi kaksikeulainen Wartburg-auto oli Uuno Turhapuro -elokuvissa insinööri Härski Hartikaisen luomus. Hartikaista näytteli Spede itse.

Patentteja Spede haki yhteensä 49. Näistä kymmenen myönnettiin. Huomattava osa keksinnöistä liittyy urheiluun, veneilyyn tai muuten vapaa-ajan viettoon. Kuuluisin saattaa olla Spede-linko, joka sinkoaa mäkihyppääjän vauhtiin tasaisellakin maalla. Keksinnön piti korvata hyppyrimäet. Näin ei käynyt, mutta lumilautailijat käyttävät Spede-linkoa edelleen. Myös Speden jätepussiteline on käytössä ja tiettävästi yhä myynnissä.

Spede kehitteli myös aaltovoimalaa, josta oli määrä saada puhdasta energiaa. Hän kuitenkin jätti keksinnön kehittämisen vuonna 1993.

Viimeiseksi patentin saaneeksi Speden keksinnöksi jäi kynttilänjalka, johon sopivat kaikenkokoiset kynttilät. Se myös sammuttaa loppuun palaneen kynttilän.

Viihdetaiteilija ja keksijä Pertti Pasasta voi pitää jopa yleisnerona. Spede voitti vuonna 1979 backgammon-pelin Suomen mestaruuden. Hän kuului myös Suomen Mensaan.

Speden patentit myöntämisvuosineen

  • Hiihtohissi suksilla liikkuvan mäenlaskijan hinaamiseksi mäen päälle (1978)
  • Menetelmä ja laite mäkihyppyjen pituuden mittaamiseksi (1978)
  • Laite mäkihyppyjen pituuden mittaamiseksi (1981)
  • Tuulivoimalla kulkeva vene tai alus (1989)
  • Tuotemalli kuten muotinvalmistusmuotti ja menetelmä sen valmistamiseksi (1992)
  • Metallilevyistä valmistettu vene, patentti 1 (1993)
  • Veneen iskunvaimennin, patentti 1 (1993)
  • Metallilevyistä valmistettu vene, patentti 2 (1994)
  • Veneen iskunvaimentaja, patentti 2 (1995)
  • Kynttilänjalka (1999)