Lue, miten tuemme ympäristöystävällistä sähköntuotantoa ja sähköverkon toimintavarmuutta.
Aurinkoyhteisö on Carunan asiakkailleen tarjoama maksuton palvelu, jonka avulla aurinkoenergiaa voidaan jakaa myös asukkaiden tarpeisiin. Näin taloyhtiö voi rakentaa suuremman ja tuottavamman aurinkovoimalan ja aurinkoenergian käyttö näkyy suoraan asukkaiden sähkölaskuissa. Tuotetun sähkön jakaminen tapahtuu ilman mittareita hyvityslaskennan avulla. Perustamisesta ja yhteisön jakosäännöistä päätetään yhtiökokouksessa.
Rahallista säästöä asukkaidensa omissa sähkölaskuissa
Suuremman paneelimäärän ansiosta enemmän hyötyä investoinnistaan
Enemmän ympäristöystävällistä sähköä
Aurinkoyhteisössä voit seurata aurinkopaneelien energiantuotannon jakautumista asukkaille ja näet myydyn energian ja taloyhtiön ostaman energian määrän. Asukas voi seurata käyttämänsä aurinkosähkön määrää Caruna Plus -palvelussa.
Aurinkoyhteisö perustetaan aurinkopaneelien asentamisen jälkeen. Perustajaksi kannattaa valita henkilö, joka tulee jatkossa seuraamaan aurinkopaneelien tuottaman sähkön jakautumista, sillä vain hän saa käyttöoikeuden palveluun.
Perustamiseen tarvitaan Carunan asiakasnumero sekä sähkön käyttöpaikan numero. Tiedot löytyvät helpoiten sopimuksesta tai asunto-osakeyhtiölle lähetetystä Carunan laskusta, joka yleensä saapuu isännöitsijälle. Perusta yhteisö.
Hallituksen valtuuttama henkilö voi seurata aurinkoyhteisön tilannetta Oma Virtane-palvelussa. Kukin asukas voi seurata käyttämänsä aurinkosähkön määrää Caruna Plus -mobiilisovelluksessa.
Hyvityslaskenta on virtuaalimittarointia, jonka avulla taloyhtiön aurinkopaneelien tuotanto lasketaan ja jaetaan. Sopimus hyvityslaskennan käyttöönotosta tehdään Carunan ja taloyhtiön välillä perustamalla aurinkoyhteisö Virtane-palvelussa. Palvelun avulla taloyhtiö ja sen asukkaat pystyvät hyödyntämään aurinkopaneelien tuotannon myös huoneistojen sähkönkulutukseen samaan tapaan kuin omakotitaloissa.
Aurinkoyhteisön myötä aurinkosähkön käyttömahdollisuudet lisääntyvät, aurinkopaneelien optimimäärä kasvaa, sähköä ei enää tarvitse ostaa niin paljon ulkopuolelta, ja aurinkopaneeleiden investointikustannukset ovat suhteessa edullisemmat. Aurinkoyhteisössä aurinkopaneelien yhteenlaskettu nimellisteho saa lain mukaan olla enintään 100 kW.
Taloyhtiön sähkönkulutus koostuu sekä asuntojen kuluttamasta sähköstä että taloyhtiön kiinteistösähköstä. Kiinteistösähköön sisältyy esimerkiksi taloyhtiön pihavalaistuksen, porraskäytävien, hissien, pyykkituvan, varaston sekä lämmitystolppien sähkönkulutus. Joissakin taloyhtiöissä aurinkosähköllä katetaan myös sähköautojen latausta.
Hyvityslaskennassa aurinkopaneelien tuotanto käytetään ensisijaisesti kiinteistön kohteisiin.
1. Jos tuotantoa jää kiinteistöltä yli, se jaetaan huoneistöjen käyttöön aurinkoyhteisössä määriteltyjen jakosuhteiden perusteella, yleensä samassa suhteessa kuin osakkaat maksavat yhtiövastikkeita. Mikäli jako-osuudet noudattavat muuta periaatetta, ne tulee kirjata yhtiöjärjestykseen.
2. Jos huoneisto ei pysty käyttämään hyväkseen kaikkea sille jyvitettyä tuotantoa, taloyhtiö myy ylituotannon valitsemalleen sähköyhtiölle. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen esim. aurinkoisena kesäpäivänä, kun sähkönkulutus huoneistossa on vähäistä.
Hyvityslaskennassa tuotannon netotus (= kuinka paljon kulutusta on katettu aurinkosähköllä) lasketaan tunneittain. Tämä tarkoittaa, että aurinkoisena tuntina aurinkopaneeleiden tuotannolla voidaan kattaa suuri osa sähkön kulutuksesta, kun taas pilvisenä tuntina ostosähkön osuus kulutuksesta on suuri.
Joustava ja helppo aurinkosähkön tuotantomalli, jossa tuotanto voidaan jakaa helposti kaikille huoneistoille
Investoinnin kustannukset ja tuotot jaetaan selkeästi vastikkeiden ja osakkeiden lukumäärän mukaan
Taloyhtiön ja huoneistojen tarvitseman ostosähkön määrä pienenee
Olemassa olevat etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat hyvityslaskennan lähes poikkeuksetta
Jokainen huoneisto voi edelleen kilpailuttaa oman sähkösopimuksensa
Yhtiökokouksessa riittää normaali enemmistöpäätös (vrt. takamittarointimallin yksimielinen päätös)
Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voidaan hyödyntää kiinteistösähkön lisäksi myös taloyhtiön asukkaiden tarpeisiin, jolloin aurinkopaneeleita voi olla enemmän
Aurinkoyhteisöön voi liittyä ja siitä voi poistua helposti
Kun aurinkopaneelien yhteenlaskettu nimellisteho on alle 100 kW, Caruna siirtää ylituotannon jakeluverkkoon veloituksetta. Tämä on tilanne suurimmassa osassa taloyhtiöitä
Aurinkoyhteisö on taloyhtiölle ja sen asukkaille maksuton
Kiinteistö käyttää sen, mitä kuluttaa
Ylijäävä sähkö ohjataan asunnoille jako-osuuden mukaan
Jos sähköä jää vielä yli, se myydään
Toinen käytettävissä oleva tapa hyödyntää aurinkosähköä taloyhtiöissä on takamittarointi. Takamittaroinnissa koko taloyhtiö on yhden Carunan summamittarin takana sähköyhtiön suuntaan. Kiinteistön ja huoneistojen sähkömittarit ovat tämän summamittarin takana, taloyhtiön omistuksessa.
Kun taloyhtiö investoi aurinkopaneeleihin, jokaiselle asukkaalle/huoneistolle on hankittava omat sähkömittarit. Takamittarointimalli ja vastuut kirjataan yhtiöjärjestykseen ja asukas on mukana taloyhtiön sähkö- ja verkkopalvelusopimuksissa. Yhtiökokouspäätöksen on oltava yksimielinen (toisin kuin hyvityslaskentamallissa).
Takamittaroinnissa taloyhtiön on hoidettava sähkö- ja verkkopalvelusopimukset itse, ja huoneistot maksavat sähköstä joko oman kulutuksen tai muun sovitun jakoperiaatteen mukaan. Yhtiön sisäisen laskutuksen tai sähkövastikkeen keräämisen hoitaa esim. isännöitsijä.
Aivan samalla tavalla kuin hyvityslaskentamallissa tämänkin mallin taloudellinen kannattavuus perustuu siihen, ettei ylituotantoa synny, vaan kaikki tuotettu sähkö voidaan käyttää suurimmalta osin itse.
Isompi ryhmä huoneistoja voi saada sähkönmyyntisopimuksen kilpailukykyisemmillä ehdoilla kuin yksittäinen huoneisto
Normaalisti kaikilla asunnoilla on oma sopimus sähköstä ja sen siirrosta. Tässä voi syntyä säästöä ainakin perusmaksujen osalta, koska yhden sopimuksen perusmaksut ovat suhteessa pienempiä
Malli on kilpailukykyinen erityisesti uudiskohteissa, kun rakentamisvaiheessa ei synny ylimääräisiä kustannuksia
Yksittäinen huoneisto voi irrottautua tästä mallista ja tehdä omat sähkösopimukset. Oma sähkösopimus edellyttää, että mittauksen hoitaa verkkoyhtiö, esim. Caruna
Takamittarointiin siirtyminen edellyttää sähkön laskutuksen hoitamisen taloyhtiön sisällä
Huoneistoissa olevat sähkömittarit joudutaan uusimaan ja kustannukset ovat noin 200–400 € huoneistoa kohden (sis. asennuksen)
Yhtiöjärjestyksen muuttaminen
Yhtiökokouksen yksimielinen päätös
Jos yksittäinen huoneisto haluaa irrottautua takamittaroinnista, osakkaan tulee maksaa siitä aiheutuvat kustannukset itse. (Tämä ei yleensä ole järkevää, kun takamittaroinnista aiheutuneesta mittarinvaihdosta on jo maksettu)
Ei aiheuta. Aurinkoyhteisö on Carunan asiakkailleen tarjoama veloitukseton palvelu.
Hyvityslaskenta tehdään jokaiselle tunnille erikseen. Aurinkopaneelien yhden tunnin aikana tuottama sähkö käytetään kiinteistön saman tunnin kulutukseen. Jos tuotantoa jää vielä yli, se jaetaan asuntojen käyttöön taloyhtiön päättämien jako-osuuksien mukaisesti. Asunnoille jyvitetyt osuudet pienentävät niiden sähkölaskuja.
Sähkönsiirtolaskulla asukas näkee aina sen kulutuksen, josta Caruna on jo vähentänyt hyvitetyn tuotannon määrän. Jos yksittäinen asunto ei pysty käyttämään kaikkea sille jyvitettyä tuotantoa, taloyhtiö myy ylituotannon valitsemalleen sähköyhtiölle.
Aurinkovoimalat pienentävät talojen sähkönkulutusta mutta toisaalta esimerkiksi sähköautojen lisääntyminen ja siirtyminen maalämpöön kasvattavat sitä.
Caruna haluaa olla mukana ilmastonmuutoksen vaikutusten torjunnassa sekä edistää asiakkaidensa mahdollisuuksia tehdä ilmastotekoja helposti ja vaivattomasti. Tässä esimerkkeinä ovat kannustaminen aurinkosähkön tuottamiseen ja sähköautoiluun.
Aurinkoyhteisön jäseniä ovat taloyhtiön asuntojen kulloisetkin asukkaat, jotka saavat hyötyä jäsenyydestään alentuneiden sähkölaskujen muodossa.
Aurinkoyhteisö ei ole juridinen osapuoli, joten Carunan suuntaan sopimuskumppani on taloyhtiö.
Jos asukas ei itse pysty käyttämään hänelle jyvitettyä aurinkopaneeleiden tuottoa, se myydään taloyhtiön valitsemalla sähköyhtiölle. Sitä ei voi lahjoittaa tai myydä naapurille.
Suurin osa paneelitoimittajista tarjoaa pilvipalveluita, joissa voidaan seurata reaaliaikaista sähköntuotantoa. Kuinka tarkkaa ja mitä kaikkea tietoa halutaan, on pitkälti kustannuskysymys.