Aurinkovoimasta hyötyvät nyt myös asukkaat

  • Aurinkosähköä voidaan käyttää myös asunnoissa. Tämä näkyy suoraan asukkaiden sähkölaskuissa

  • Investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee, kun aurinkosähkön käyttömahdollisuudet lisääntyvät

  • Taloyhtiö käyttää ilmastoystävällistä energiaa

  • Asuntojen arvo kasvaa kestävien energiaratkaisuiden myötä

Miksi Caruna on mukana?

Lue, miten tuemme ympäristöystävällistä sähköntuotantoa ja sähköverkon toimintavarmuutta.

Aurinkovoimalan perustamisen vaiheet:

1. Arvioi paneelien koko, investoinnin tuotto ja projektin hinta

Virtane laskee taloyhtiönne aurinkopaneeleiden potentiaalisen tuoton. Laskuri hakee taloyhtiönne todelliset sähkönkulutustiedot ja näet kuinka suuren osan aurinkosähkö voisi kulutuksestanne kattaa. Voit arvioida projektin hintaa ja optimaalista kokoa kohteeseenne.

2. Teetä kartoitus konsultilla tai sähkösuunnittelijalla

Kartoituksen tekemiseen valitaan konsultti tai sähkösuunnittelija. Hän auttaa määrittämään hankittavan paneelijärjestelmän optimikoon, valmistelee materiaalin aurinkopaneeleiden hankinnan ja asennuksen kilpailutukseen sekä tutkii mahdollisia kytköksiä taloyhtiön muihin projekteihin tai tarpeisiin.

3. Kilpailuta paneelitoimittajat

Kartoitustyön perusteella valitulle määrälle paneelitoimittajia laaditaan tarjouspyynnöt. Huolella tehty kartoitustyö varmistaa, että saadut tarjoukset ovat vertailukelpoisia keskenään.

4. Aurinkopaneelien hankinta yhtiökokouksen päätettäväksi

Järjestelmän hankintapäätöksen lisäksi yhtiökokouksessa päätetään aurinkoyhteisön perustamisesta ja tuotetun aurinkoenergian jakoperusteista huoneistojen kesken.

5. Tee sähköyhtiön kanssa sopimus ylituotannon myymisestä

Kun virtaa tuotetaan yli oman tarpeen, se myydään sähköyhtiön verkkoon. Siksi taloyhtiön on valittava sähköyhtiö, jonka kanssa se tekee asiasta sopimuksen.

6. Perusta taloyhtiölle aurinkoyhteisö

Vuoden 2021 alussa hyväksytyn lain mukaan taloyhtiön tuottamaa aurinkoenergiaa saadaan käyttää myös asuntojen tarpeisiin. Tämä onnistuu perustamalla aurinkoyhteisö (= aurinkoenergiaa hyödyntävä energiayhteisö). Sähkön jakaminen asuntoihin tapahtuu ilman mittareita hyvityslaskennan avulla. Palvelu on maksuton.

Virtaa omalta katolta – aurinkopaneeliopas taloyhtiöille

Virtaa omalta katolta – aurinkopaneeliopas taloyhtiöille

Kokosimme taloyhtiöille oppaan, joka kertoo miten kannattaa edetä, kun toiveena on saada asukkaiden käyttöön itse tuotettua ympäristöystävällistä aurinkosähköä.